Bærekraft
Mote- og tekstilindustrien er en av de største utslippsnæringene med 4 prosent av verdens totale utslipp av klimagasser. Den globale industrien berører verdens ressursforbruk, landbruk, klimaendringer og forurensing, samt globale arbeidsforhold og likestilling, og adresseres derfor alle FN’s 17 Bærekraftsmål. NF&TA jobber med bærekraft som et overordnet mål i våre prosjekter og nettverk, og har som ambisjon å redusere negativ klima- og miljøpåvirkning, og samtidig skape lønnsomhet i den sirkulære økonomien.
Artikler
Emballasjen må bli bærekraftig
Tekstilnæringen er sentral for «beste praksis» innenfor bærekraftig emballasje, fordi den har stor påvirkning også på andre bransjer. Dette er ett av hovedpoengene i forstudien «Bærekraftig emballasje» fra 2020, som Norwegian Fashion Hub og Retail Production sto bak. Her gis det innsikt i hva bærekraftig emballasje er, og hva det betyr å velge rett ressurs til emballasje i tekstilbransjen. Les rapporten her.
Forskningsprosjekt - levetid for produkter
Forbruksforskningsinstituttet SIFO er inne i et forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan produkter kan forlenge levetiden. Klær og tekstiler står sentralt i prosjektet med navnet LASTING: Bærekraft gjennom produktlevetid. Prosjektet går fram til august 2023 og ser både på reguleringer og forskrifter, produksjon, design og forbrukerpraksis. Prosjektet ønsker også å påvirke sentrale aktører og beslutningstakere til effektive politiske virkemidler. En konferansepresentasjon fra våren 2021 kan leses her.
En serie med rapporter om grønnvasking
En serie rapporter er lansert, som setter søkelys på grønnvasking av tekstiler. Den første i serien finner du her: The Great Greenwashing Machine part 1: Back to the Roots of Sustainbility. Rapport nummer to, The Use and Misuse of Sustainability Metrics in Fashion, kan du lese mer om og laste ned på Oslo Mets sider om klesforskning.
Lav effekt for henteordning og materialgjenvinning
Miljødirektoratet har analysert tiltak og virkemidler for ombruk og materialgjenvinning av ulike avfallstyper, blant annet tekstilavfall. Krav om utsortering av tekstiler og mulig henteordning er konsekvensvurdert, men analysen viser lav effekt. Ombruk viser en høyere klimagevinst (ca. 6,5 kg CO2 spart per kg tøy) enn materialgjenvinning (ca. 1,3 kg CO2 spart per kg tøy). Les rapporten her.
Nordisk prosjekt for bedre klesinnsamling
Nordic Innovation, som støtter nordiske FOU-prosjekter, finansierer prosjektet SATIN -Towards a sustainable textile circular system in the Nordic region. NTNU og UFF er norske deltakere i prosjektet, som går ut 2022. Det skal utvikles og testes løsninger for innsamling og sortering av tekstiler gjennom såkalt Supply Chain Management (SCM). Målet er både å motivere konsumentene, skape mer effektive ordninger og nye forretningsmuligheter. Les mer om prosjektet hos NTNU her og hos Nordic Innovation her.