Bransjen

Den globale mote- og tekstilindustrien er i radikal endring. 
Det er viktigere enn noen gang å følge med på hva som skjer.  
Her samler vi informasjon om viktige utviklingtrekk


Artikler

 

Nye produkter av ull

Rapporten “Woolume: Potential new products from vacant wool” gir en oversikt over markedet for ullprodukter med et potensiale til å bli laget av underutnyttet ull. Arbeidet er basert på en skrivebordsundersøkelse og intervjuer med produsenter og distributører, med fokus på ullprodukter og kvalitetene til disse. Les mer og last ned rapporten på Oslo Mets klesforskningssider

Danmark: Storsatsing på forskning og utvikling for klimagassreduksjoner

28.02.2022: Danmark har de siste par årene hatt en stor satsing på forsknings- og utviklingsprogrammer for reduksjon av klimautslipp, blant annet med mål om 70% reduksjoner innen 2030. Tekstil er en av fire hovedsektorer, i et samarbeid med plastindustrien. Høsten 2021 kom det såkalte veikartet for 2030 og 2050 for plast og tekstiler, og Innovasjonsfonden i Danmark arbeider nå med å velge ut de beste konkrete prosjektene for finansiering, under navnet Innomissions. Her er rapporten “Circular economy with a focus on plastics and textiles A 2030 & 2050 Roadmap”.

State of Fashion 2022

Ny utgave er ute av den årlige rapporten State of Fashion, som McKinsey og Business of Fashion gir ut for sjette gang. Rapporten er denne gangen noe mer optimistisk for utsiktene for den globale mote- og tekstilbransjen, og presenterer 10 temaer som vil dominere i 2022. Rapporten kan lastes ned her. (Krever abonnement)

Make the Label Counts analyse av PEF

Make the Label Count har publisert en analyse av Product Environmental Footprint (PEF), hvis hensikt er å måle miljøytelsen til et produkt gjennom hele livsløpet. De peker på flere problemer med verktøyet. Blant annet favoriseres syntetiske materialer framfor naturlige. Les mer her.

Sirkulærøkonomisk pakke fra EU lansert

30.03: EU-kommisjonen har lansert en sirkulærøkonomisk pakke som blant annet inneholder Tekstilstrategien, en melding om bærekraftige produkter, og en Økodesignforordning, som erstatter dagens Økodesigndirektiv. EU setter også søkelyset på grønnvasking, med en melding om forbrukermakt i det grønne skifte. Se video fra lanseringen og link til relevante dokumenter her.

Avgjørende FN-konferanse

FN spiller en hovedrolle i internasjonalt arbeid for klimatiltak. FN har satt målet null klimagassutslipp for mote/tekstilindustrien senest innen 2050, og 30% reduksjon innen 2030. Den samlende konferansen COP 26 arrangeres i Glasgow 1.-12.11.2021. Les mer om COP 26 her, og linker til FNs rapporter og aktiviteter under «Ressurser»

 

Rapport: Redesigner bransjens fremtid

28.02.2022: Britiske Ellen MacArthur Foundation (EMF) er en verdensledende aktør på sirkulær økonomi, og kom i 2017 med rapporten “A new textiles economy: Redesigning fashion’s future”. Denne rapporten ble et standardverk for endringsbehovet og fremtidsutsiktene for bransjen. I årene etter har EMF jevnlig satt dagsorden, og på slutten av 2021 kom de med en omfattende oppdatering av sine strategiske råd. Materialet er beskrevet grundig på egen nettside, der man også kan laste ned den nye 78 siders rapporten.

Bærekraftscore for globale brands

Business of Fashion (BoF) har opprettet en egen bærekraftmåling for de 15 største globale aktørene innen områdene luksus, high street og sport. Disse får en score innenfor områdene transparens, utslipp, vann og kjemikalier, materialbruk, arbeiderrettigheter og avfall. Ingen gjør det veldig bra, og konklusjonen blir et betydelig «bærekraft-gap» for bransjen.

 
 

 

Fakta

  • Mote- og tekstilindustrien produserer 10% av verdens karbonutslipp, mer enn all flytrafikk og skipsfart til sammen. Uendret utvikling kan gi CO2 utslipp på 26% i 2050. 

  • Bransjen er nest største forbruker av verdens vannforsyning, og har ansvar for 20% av all industriell vannforurensing globalt

  • Klesproduksjon er doblet siden 2000. Folk kjøpte 60% mer klær i 2014 enn i 2000, men beholdt klærne bare halvparten så lenge.

  • I Europa økte antall kolleksjoner fra merkevarene fra et snitt på to pr år i 2000 til fem i 2011. Noen merker mange flere, Zara 24 pr. år H&M mellom 12-16

  • Ca 85% av tekstiler går årlig til avfallsdeponering.

  • Klesvask frigjør 500,000 tonn mikrofibre årlig til havet – tilsvarende 50 milliarder plastflasker.
    (Tall fra World Economic Forum 2020)

  • Norge: Klesbransjen har de siste fem årene gått tilbake med 4,9 prosent i omsetning (Virke

NFTA-prosjekter: Design Intelligence Simulator

 

Ressurser