Design

Design, produktutvikling og produksjon er selve kjernen i mote- og tekstilindustrien.
80 prosent av produktets avtrykk avgjøres i denne fasen ifølge EUs «eco design directive». 
NF&TA tilrettelegger for kompetanseheving og tiltak som skal styrke bedriftenes
overgang til nye designprosesser.


Artikler

 

Ny industrirevolusjon?

11.03.2022: Danmark har i åtte måneder hatt en politisk oppnevnt «Task force» for grønn omstilling av motebransjen. Nylig la disse fram sine konklusjoner og anbefalinger, som i hovedsak går på å få et sterkt bransjepartnerskap for bærekraftige klær og tekstiler. Les om anbefalingene her. Prosjektet er ledet av den danske næringsklyngen Lifestyle & Design Cluster, som også laget en innledende rapport om forsknings- og utviklingsprosjekter relevante for en «grønn restart».

Anne Linn Smeby: Slik lever produktet lenger

28.02.2022: Anne Linn Smedby er konstruktør i Tuftewear, og er opptatt av det praktiske ved design og produksjon som skal være miljøvennlig og bærekraftig. Hvordan kan vi sikre at produktet lever lenger? Nøkkelen er å lage klær som treffer etterspørselen, som er planlagt for reparasjon og passer til bruken og brukeren. Smedby er også opptatt av å lage færrest mulig prøver for å redusere miljøbelastningen. Les mer her.

Svensk design-hackathon går globalt

Sverige har en stor satsing på bærekraftig mote og tekstil kalt Textile & Fashion 2030, drevet av Högskolan i Borås. Svenskene satser stort og internasjonalt, og arrangerer 26.10.21 konferansen Summit 2021 for å legge fram resultatene av en globalt omfattende design hackathon kalt Big DO Hackathon. Denne har pågått i 6 uker fram til konferansen, med aktivitet både i USA og Sør-Afrika i tillegg til Sverige. Deltakerne har utviklet nye løsninger som adresserer FNs 17 bærekraftmål. Les om hackathonen og konferansen her.

 

Øko-design – avgjørende for å stoppe fast fashion

Obligatoriske økodesign-krav for tekstiler og tekstilprodukter er avgjørende verktøy for å redusere miljøpåvirkningen fra tekstil-sektoren og gjøre industrien sirkulær. Før klær kommer på markedet må de tilfredsstille konkrete krav for minimum levetid, i tillegg til holdbarhet, gjenbruk og forberedt for reparasjon og resirkulering. I tillegg må kravene forhindre skadelige kjemikalier og begrense mikroplast. Dette fremhever NGOen Ecos, les artikkelen her.

Rapport: The Screenwear Paper

18.03.2022: The Screenwear Paper er en fersk rapport publisert av Virtue Futures Team, en satsning fra Vice. Rapporten ser på mulighetene som ligger i digital mote. Les den her.

Manufacture Oslo

Manufacture Oslo er et innovasjonsmiljø som bistår bedrifter med å utvikle klesdesign og mønster til ferdige prototyper. De bruker digitale 3D baserte teknologier i kombinasjon med tradisjonell sømteknikk. Digitalisering og nye design- og produksjonsteknologier skaper nye muligheter for en mer effektiv, lokal og bærekraftig produksjon. Manufacture Oslo tilbyr også en læringsarena der bedrifter, designere og spesialister får tilgang til kunnskap og teknologi for å teste nye måter å jobbe på.

Rapport fra EEA: Sirkulære forretningsmodeller og design for bærekraft

16.02.22: I forkant av tekstilstrategien til EU, som forventes 30. mars 2022, har Det europeiske miljøbyrået (EEA) publisert en rapport om tekstiler og miljø, og designens rolle i Europas sirkulære økonomi, Rapporten konkluderer at sirkulær design av tekstiler er avgjørende for å forbedre produkters holdbarhet, reparerbarhet og resirkulerbarhet og for å sikre bruk av resirkulerte råvarer i nye produkter. Les rapporten her.

Ny industrirevolusjon?

Transformasjonen av en hardt klimapresset mote og tekstilbransje utløser også ytterliggående visjoner og ideer for løsninger og innovasjoner. Bransjepersonligheten Nick Graham i USA er forkjemper for resirkulerte fibre, og satser hardt på dette i sine egne sport- og herreklærprodukter. Graham ser fram til en ny revolusjon, 250 år etter at tekstilbransjen startet den industrielle revolusjonen. Les Nick Grahams visjoner her

 
 

 

Fakta

  • Design er selve kjernen i mote- og tekstilindustrien. 80 prosent av produktets avtrykk avgjøres i denne fasen ifølge EUs «Eco Design Directive». 

  • Motedesign har tradisjonelt hatt fokus på estetiske løsninger. Sport og fritid en kombinasjon av funksjonalitet og estetikk. 

  • Med outsourcing av industrien har klesdesign endret form, blitt mindre orientert rundt industrielle produksjonsprosesser og mer systematisering av trender.

  • Design av klær og tilbehør utformes i dag digitalt i vektorbaserte 2D programmer (Adobe Illustrator).

  • Teknisk mønsterkonstruksjon og fysisk utforming (prototyper) foregår i hovedsak på et produksjonssted i et annet land. 

  • Å ferdigstille et salgseksemplar (prototype) er derfor en tidskrevende og kostbar prosess da varen sendes fra fabrikk til hovedkontor gjentatte ganger for å bli godkjent.

  • Den etablerte designprosessen utfordres i dag av nye muligheter innen digitalt 3D design som gjør det mulig å simulere et produkt frem til salgsøyeblikket. En slik prosess gjør det mulig å skreddersy løsninger basert på kundebehov og på den måten løse tilbud og etterspørsel på en mer miljøvennlig og lønnsom måte.

  • Økodesign direktivet er under utredning i EU. Det er stor sannsynlighet at bedrifter blir pålagt strengere krav til produktets design funksjon, og levetid i fremtiden. Designprosessene i bedrift vil derfor også endre seg som en følge av dette.

NFTA-prosjekter: Digital design og produktutviklingDigitale prosesserManufacture OsloK13

 

Ressurser

·       Manufacture Oslo

·       https://circular.fashion/en/

·       Sverige – Textile & Fashion 2030

·       ESMOD

·       OsloMet

·       Kunsthøyskolen