Marked

Mote- og tekstilindustrien har en global markedsverdi på 4 prosent.
Etterspørselen forventes å øke kraftig frem mot 2030 på grunn av befolkningsvekst og en økt kjøpekraft
i den globale middelklassen. I Norge forventes en nedgang i detaljhandel, men vekst innen e-handel. Forbruker holdninger og handlinger endrer seg i møte med digitalisering og bærekraft. NF&TA tar både det nasjonale og det internasjonale perspektivet når vi legger til rette informasjon om markedsendringer. 


Artikler

 

Investorer jakter på Resale

Brukthandel innen mote og tekstil er «hot» for store internasjonale investorer. Store navn som japanske SoftBank deltok i en finansieringsrunde på 178 millioner euro i Vestiaire Collective, som er størst i Europa innen brukthandel med luksuspreg. Firmaet prises dermed til 1,7 milliarder dollar. Gucci-eier Kering er også på eiersiden, sammen med bærekraftfokuserte Generation Investment Management. Brukthandelsektoren forventer kraftig vekst framover. Les mer her.

Svake tall på bærekraftbarometeret

Handelshøyskolen BI har forskningsprosjektet Norsk bærekraftbarometer, som årlig publiserer en undersøkelse over store norske bedrifters profil innenfor bærekraft. Undersøkelsen måler bedriftenes kunders subjektive oppfatninger. Mote og tekstilbransjen har med fem bedrifter, som plasserer seg langt nede fra plass 90 til sisteplass 150. Zalando gjør det minst dårlig, og har forbedring fra året før. Se undersøkelsen her.

Tester avansert miljømerking

Higg Index Sustainability Profile er en ny løsning for merking av et produkts miljøprofil. Først ute med å teste nyheten er Norrøna og H&M, som begge tar løsningen i bruk på sine e-handel platformer i USA og Europa. Planen er å utvide bruken etter hvert. C&A, Salomon, Tommy Hilfiger og Zalando står for tur til å anvende den nye merkingen. Netthandelgiganten Amazon har inkludert Higg index sertifiseringen på sitt klimaløfte-program, som hjelper shoppere å finne bærekraftige produkter. Les mer her.

 

 

Fakta

  • Verdens fem største selskaper (børsverdi) innen mote/tekstil er LVMH, Nike, Inditex, Dior og Kering

  • Verdens mote/tekstil bransje har en beregnet verdi på over 3 trillioner dollar, som utgjør 2% av verdens samlede brutto nasjonalprodukt

  • I 2020 økte nordmenns kjøp av klær i utenlandske nettbutikker med 25%. For norske nettbutikker var veksten 32% (inkluderer også sko, lærvarer og tekstiler)

  • Norske klesbutikker gikk tilbake 10% i 2020, men var likevel 5 ganger større enn netthandelen

  • I 2020 startet de største kjedene 8 nye butikker, men la ned 47Lønnsomheten i klesbransjen går nedover, og i 2019 var det bare en tredjedel av selskapene med høyere margin enn 4% 

    NFTA-prosjekter: NORiFASHVestlandsnettverkDigital MarkedsadgangNorwegian Fashion AbroadBær Norsk

 

Ressurser